Zoom - (Video)bellen

Zoom is een (Engelstalig) programma waarmee u gratis kunt bellen en videobellen.

Zoom is een programma waarmee u gratis kunt bellen en videobellen. Videobellen is bellen via de internetverbinding van een apparaat waarbij u niet alleen elkaar kunt horen, maar ook elkaar kunt zien. U kunt het programma Zoom (ook wel een app genoemd) gebruiken op uw computer, tablet of smartphone.

Let op! Onderstaande tekst gaat over Zoom op uw iPhone of iPad. Voor uitleg over Zoom in uw webbrowser, Android tablet of smartphone gaat u naar het blokje Downloads aan de rechterzijde van uw scherm. Door te klikken op één van de links in dit blokje opent u het PDF-bestand met de desbetreffende handleiding.

Voorbereidingen

 • Voor het gebruik van Zoom heeft u een apparaat met werkende internetverbinding nodig.
 • Om gebruik te maken van bellen heeft u een werkende microfoon en werkende luidsprekers nodig.
 • Om gebruik te maken van beeldbellen heeft u ook een webcam nodig.
 • Wanneer u uitgenodigd wordt voor een gesprek via Zoom heeft u geen account nodig. Wilt u zelf contacten uitnodigen voor een gesprek, dan heeft u wel een account nodig. Meer uitleg over het aanmaken van een account vindt u onder het kopje Account aanmaken Zoom op deze pagina.
 • U kunt Skype gebruiken op uw computer, tablet of smartphone (Android of Apple).

Installatie Zoom Apple

Om Zoom te gebruiken op uw iPhone of iPad, moet u het programma eerst downloaden in de App Store. De App Store is een programma dat standaard aanwezig is op uw Apple telefoon of tablet. U kunt Zoom installeren op de volgende manier:

1. U gaat naar de App Store door op uw apparaat te klikken op blauwe het pictogram met een witte A bestaande uit drie lossen strepen.
2. In de App Store gaat u naar de zoekfunctie en zoekt u op Zoom. Als u het programma heeft gevonden klikt u erop.
3. Vervolgens klikt u op de optie Installeren. Het programma wordt nu op uw apparaat geïnstalleerd.
4. Wanneer de installatie voltooid is, kunt u de app openen. Wilt u alleen deelnemen aan gesprekken georganiseerd door anderen, dan kunt u vanaf nu Zoom gebruiken. Wilt u ook anderen uitnodigen voor een gesprek, dan heeft u een account nodig.

Account aanmaken Zoom

 1. Om een account aan te maken, klikt u op de knop Sign Up.
 2. Vul uw geboortedatum in en vervolgens uw e-mailadres, achternaam en voornaam.
 3. Klik nu op de blauwe knop Sign up onder in uw scherm. Wanneer u hierop klikt, geeft u aan dat u akkoord met de Privacy Instellingen en de Gebruikersvoorwaarden.
 4. Om uw e-mailadres te verifiëren wordt er een e-mail gestuurd naar uw ingevoerde e-mailadres. Open de e-mail van Zoom en klik op Activate Account.
 5. Er wordt een link in uw internetbrowser geopend. Hier wordt u gevraagd of u het account aanmaakt namens een educatieve instelling. Beantwoordt deze vraag met No.
 6. U kunt nu uw Gebruikersnaam en Wachtwoord instellen. Klik daarna op Continue.
 7. Tijdens de volgende stap (Don’t Zoom Alone) kunt u anderen uitnodigen voor Zoom. Deze stap kunt u overslaan door op de knop Skip te klikken.
 8. Uw account is nu aangemaakt. U kunt nu een Zoom gesprek starten.

Mogelijkheden

Gesprek accepteren

Er zijn twee manieren waarop een ander persoon u kunt uitnodigen voor een gesprek via Zoom. Dit kan zijn via een link of via een code, ook wel MeetingID genoemd.

 1. Wanneer u een uitnodiging met een link heeft ontvangen, klikt u op de link in de uitnodiging.
 2. U kunt nu kiezen om Zoom te openen in uw webbrowser of via de Zoom app.
 3. Wanneer u de Zoom app geïnstalleerd heeft, kunt u hier gebruik van maken.
 4. Vul vervolgens uw naam in, zodat anderen u kunnen herkennen.

 

 1. Wanneer u een uitnodiging heeft ontvangen met een code (MeetingID), heeft u de Zoom app nodig om het gesprek te kunnen accepteren.
 2. U opent de Zoom app op uw tablet of smartphone en klikt op de blauwe knop met Join. 
 3. Typ nu de code in de bovenste regel in het scherm.
 4. Vul vervolgens uw naam in, zodat anderen u kunnen herkennen.
 5. Om het gesprek te starten, klikt u op de knop Join Meeting. Het kan zijn dat de persoon die u heeft uitgenodigd het gesprek heeft beveiligd. Als dit het geval is, heeft deze persoon u waarschijnlijk ook een wachtwoord gegeven. Voer het wachtwoord in en klik op Continue.

Let op! In eerste instantie zit u in het gesprek zonder audio. Klik op Join audio om de andere(n) in het gesprek te horen. Ook staan in eerste instantie uw video- en microfoon uit. Als u ergens in uw scherm klikt verschijnt onder in het scherm een werkbalk. Klik op de knop Start Video om uw camera in te schakelen en op de knop Unmute om uw microfoon in te schakelen. Nu kunnen anderen u horen en zien.

Gesprek starten

Wanneer u de Zoom app en een Zoom account heeft, kunt u ook anderen uitnodigen voor een Zoom gesprek.

 1. Open Zoom op uw apparaat en log in door op Sign in te klikken.
 2. Klik op het rode pictogram met een videocamera linksboven in uw scherm en klik op Start Meeting.
 3. Voor uw eerste gesprek kan plaatsvinden, zullen er eerst een aantal kleine schermpjes in uw scherm verschijnen die vragen om toegang tot onder andere uw camera. U moet deze toegang eenmalig verlenen.
 4. Klik op de naam van de persoon die u wilt spreken.
 5. Vervolgens ziet u het beeld van uw camera. Wanneer u ergens in het scherm klikt verschijnt een balk onder in uw scherm.
 6. Klik op het pictogram Participants en op de knop Invite linksonder in uw scherm. U kunt mensen uitnodigen voor het gesprek op verschillende manieren. Het makkelijkst is om te kiezen voor de laatste optie: Copy Invite Link. Klik hierop.
 7. Vervolgens kunt u de link plakken in bijvoorbeeld een sms, e-mail of Whatsapp berichtje en deze sturen naar de persoon of personen die u wilt spreken.
 8. Wanneer deze personen op de link klikken kan het videogesprek beginnen.

Groepsgesprekken

Met Zoom kunt u ook groepsgesprekken voeren. Deze functie is handig om bijvoorbeeld met het gezin of meerdere vrienden te bellen.

U kunt een groepsgesprek beantwoorden op dezelfde manier als u een één-op-één gesprek accepteert, namelijk middels de link.

Privacy

Gegevens die gedeeld worden in een digitale zorg omgeving zijn zeer privacy gevoelig. Het is daarom belangrijk om ook zelf op een veilige manier aan de slag te gaan met uw gegevens. 

Een aantal tips:

 • Zorg dat u nooit uw inloggegevens deelt met anderen 
 • Gebruik geen computer, tablet of telefoon op een openbaar wifi netwerk 
 • Twijfelt u over de echtheid van een mail of website? Neem dan contact op met het bedrijf of de instelling

Kijk voor meer informatie over privacy en digitale veiligheid op onze pagina https://helpdeskdigitalezorg.nl/handleiding/privacy-digitale-veiligheid/

 

Heeft deze handleiding u geholpen?

[yasr_visitor_votes]
Als eerste op de hoogte!

Binnenkort lanceren we onze nieuwe website. Wees als eerste op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Samen maken we digitale zorg voor íedereen toegankelijk.

HemelvaartsdagIn verband met Hemelvaartsdag zijn wij vandaag gesloten. We helpen u morgen graag weer!
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram