Inloggegevens en wachtwoorden

Om op te letten:

  • Zorg dat u nooit uw inloggegevens deelt met anderen, ook niet als daar telefonisch om gevraagd wordt. Uw wachtwoord blijft altijd van u.
  • Gebruik uw wachtwoord nooit voor meerdere accounts. Maak voor ieder account, of dit nu een webwinkel of een zorginstantie is, altijd een nieuw wachtwoord aan.
  • Maakt u gebruik van een openbare computer, bijvoorbeeld een bibliotheek of onderwijsinstelling? Sla dan nooit uw inlognaam en/of wachtwoord op.
  • Maak nooit gebruik van een openbaar wifinetwerk als u een website wilt bezoeken waar u op moet inloggen. Dit is een wifi netwerk waar niet om een wachtwoord wordt gevraagd.

Wachtwoordmanagers

Al die verschillende wachtwoorden kunt u uiteraard niet onthouden. Een handig hulpmiddel voor het veilig opslaan van wachtwoorden is een wachtwoordmanager. Dit programma kan niet alleen wachtwoorden voor u onthouden maar kan ook goede, veilige wachtwoorden voor u genereren.

Een wachtwoord manager stopt al uw wachtwoorden in een digitale kluis en beveiligt deze met een overkoepelend wachtwoord. U hoeft dan voortaan maar één wachtwoord te onthouden om toegang te krijgen tot al uw accounts. Zo’n digitale kluis wordt uiteraard extra beveiligd. Browsers bieden ook vaak de mogelijkheid om uw wachtwoord te bewaren. De beveiliging hiervan is echter veel minder sterk.

De papieren wachtwoord manager

Het is uiteraard ook mogelijk om uw wachtwoorden te noteren in een boekje. Verstandig is wel om dan elk wachtwoord te laten beginnen met hetzelfde woord. Dit woord schrijft u niet op maar onthoudt u. Als iemand toch uw boekje in handen krijgt, kan deze persoon nog steeds niet inloggen op uw accounts.

Fred Antonides
Hallo, mijn naam is Fred. Mijn collega’s en ik staan elke werkdag van 08:00 - 18:00 voor u klaar.