Facebook Messenger - Tekstberichten en (video)bellen

Facebook Messenger  is een programma  voor Facebook-gebruikers  waarmee u  gratis tekstberichten kunt sturen, kunt bellen en videobellen. 

Gebruikers van Facebook kunnen via Facebook Messenger gratis tekstberichten sturen, bellen en videobellen via internet. Videobellen is bellen met beeld erbij. Naast dat u elkaar kunt horen, kunt u elkaar met videobellen ook zien. Het programma (ook wel app genoemd) Facebook Messenger kan zowel gebruikt worden op een computer, als op een tablet of smartphone.

Let op! Onderstaande tekst gaat over Messenger op uw iPhone of iPad. Voor uitleg over Messenger in uw webbrowser, Android tablet of smartphone gaat u naar het blokje Downloads aan de rechterzijde van uw scherm. Door te klikken op één van de links in dit blokje opent u het PDF-bestand met de desbetreffende handleiding.

Voorbereidingen

 • Om Facebook Messenger te gebruiken heeft u een account bij het sociale netwerk Facebook en een apparaat met werkende internetverbinding nodig.
 • U heeft een account bij het sociale netwerk Facebook nodig om gebruik te maken van Facebook Messenger. Als u nog geen account heeft bij Facebook, kunt u een nieuw account gemakkelijk aanmaken via https://nl-nl.facebook.com. U vult hiervoor uw voornaam, achternaam, mobiel telefoonnummer of e-mailadres in en u verzint een nieuw wachtwoord.
 • Daarnaast heeft u een apparaat nodig met een werkende internetverbinding. Om gebruik te maken van bellen heeft u een werkende microfoon en werkende luidsprekers nodig. Om gebruik te maken van beeldbellen heeft u ook een webcam nodig.
 • U kunt Facebook Messenger gebruiken op uw computer, tablet of smartphone (Android of Apple).

Installatie Facebook Messenger Apple

Om Facebook Messenger te gebruiken op uw iPhone of iPad, moet u het programma eerst downloaden in de App Store. De App Store is een programma dat standaard aanwezig is op uw Apple telefoon of tablet. U kunt Facebook Messenger installeren op de volgende manier:

 1. U gaat naar de App Store door op uw apparaat te klikken op blauwe het pictogram met een witte A bestaande uit drie lossen strepen.
 2. In de App Store gaat u naar de zoekfunctie en zoekt u op Facebook Messenger. Als u het programma heeft gevonden klikt u erop.
 3. Vervolgens klikt u op de optie installeren. Het programma wordt nu op uw apparaat geïnstalleerd.
 4. Wanneer de installatie voltooid is, kunt u de app openen. U moet nu eerst inloggen met uw Facebookaccount.
 5. U wordt nu gevraagd of u meldingen wilt ontvangen. Het is aan te raden om meldingen toe te staan, zodat u geen oproep mist wanneer iemand u probeert te bellen of videobellen.
 6. Hierna vraagt Facebook Messenger om uw telefoonnummer. Dit is niet verplicht, maar maakt het wel makkelijker voor anderen om u te vinden in Facebook Messenger.
 7. Ten slotte kunt u aangeven of u uw contacten uit uw telefoon wilt importeren. Dit kan handig zijn om makkelijker in contact te komen met anderen.

Mogelijkheden

Met Facebook Messenger kunt u gratis berichten sturen, bellen en videobellen via internet. Hieronder leggen wij stap voor stap uit hoe u een gesprek kunt beantwoorden of starten.

Gesprek accepteren

Wanneer anderen u bellen, ziet u een scherm met een rode of groene knop. Om het gesprek te beantwoorden, klikt u op de groene knop waaronder Antwoord staat. In de groene knop ziet u een telefoontje als er gebeld wordt en een videocameraatje als de andere persoon u probeert te bellen met video.

Als u Facebook Messenger gebruikt, kunnen anderen u ook een bericht sturen. U kunt op een bericht reageren door in het grijze vak waarin Aa staat uw bericht te typen. Vervolgens kunt u het bericht verzenden door op het blauwe pijltje rechtsonder in het scherm te klikken.

Gesprek starten

 U kunt ook zelf een gesprek starten. Om iemand een bericht te sturen of te bellen, start u eerst de applicatie op uw smartphone of tablet door op het Facebook Messenger icoon te klikken, of u gaat op uw computer naar de website https://www.messenger.com/?locale=nl_NL.

Vervolgens zoekt u de naam van de persoon die u wilt bereiken op in het zoekscherm bovenin het scherm. Klik vervolgens op de naam. U kunt nu de persoon een bericht sturen, bellen of bellen met video. Als u voor de eerste keer belt of videobelt, moet u uw telefoon toegang verlenen tot de microfoon en camera. De telefoon vraagt hier vanzelf om.

 • Bericht: U kunt een bericht sturen door in het grijze vak waarin Aa staat uw bericht te typen. Vervolgens kunt u het bericht verzenden door op het blauwe pijltje rechtsonder in het scherm te klikken.
 • Bellen: U kunt de persoon bellen door op de telefoon bovenin het scherm te klikken. U belt de persoon nu zonder video.
 • Videobellen: U kunt de persoon videobellen door op de videocamera bovenin het scherm te klikken. U kunt nu naast de persoon horen, de persoon ook zien.

Groepsgesprekken

Met Messenger kunt u ook groepsgesprekken voeren. Deze functie is handig om bijvoorbeeld met het gezin of meerdere vrienden te bellen.

U kunt een groepsgesprek beantwoorden op dezelfde manier als u een één-op-één gesprek accepteert, namelijk middels de groene knop. Daarnaast kan iemand u ook een link sturen waarmee u kunt deelnemen aan een groepsgesprek. U klikt dan op de link, voert eventueel uw Facebookgegevens in en dan start het gesprek.

Privacy 

Het is goed om te weten dat er privacy risico's bestaan bij het gebruik van apps op uw  apparaat. Risico's ontstaan doordat apps vaak toegang hebben tot persoonlijke gegevens die op uw apparaat staan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uw locatie of uw contactpersonen.  Wilt u graag meer lezen over dit onderwerp? Dit kan op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/internet-telefoon-tv-en-post/apps .

 

 

 

 

 

KoningsdagIn verband met Koningsdag zijn wij vandaag gesloten. We helpen u morgen graag weer!
magnifiercrossmenu